Bıldır kelimesi hangi yöreye aittir?
XIV-XVIII. 19. yüzyıl eserlerinde “bıldırcın” (رﯾدﻟﯾﺑ/ ردﻟوﺑ/ ردﻟﯾﺑ/ ردﻟﺑ)” biçiminde görülür ve “geçen yıl” anlamına gelir. Kastamonu yöresi lehçesinde bu kelime “bıldırcın” telaffuz ve yazımıyla korunmuş olup “geçen yılın parçası” anlamına gelir.
Eski dilde bıldır ne demek?
Bıldırcın, eski çağlardan beri kullanılan, “geçen yıl” anlamına gelen bir kelimedir.
Zavallı Türkçe mi?
Arapçadan dilimize giren “Zevallı” kelimesi “zaval” kelimesinden türemiştir.
Yanlış kelimesi Türkçe mi?
Bu kelime, Eski Türkçe yaŋıl fiilinden türemiştir – “yoldan sapmak, sapmak, hata yapmak” Eski Türkçe eki +Iş ile. Daha fazla bilgi için hata makalesine bakın.
Halk dilinde billur ne demek?
– Berrak, temiz ve akışkan bir şekilde akar. Kristal kelimesi sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Kesilmiş cam aynı zamanda kristal anlamına gelir. Ayrıca koç yumurtası şeklinde de kullanılır.
Beniz kelimesi Türkçe mi?
Eski Türkçedeki meŋiz “görünüm, şekil, çehre” kelimesinden türemiştir.
Eski dilde baba ne demek?
Eski Türkçede Babay biçiminde de kullanılan Baba/Babay terimi, evliya sayılan, kutsal kabul edilen kişi ve varlık adlarında, türbe ve mezar adlarında da kullanılmaktadır.
Eski dilde ölmek ne demek?
Uzul- fiilinin gerçek anlamı “kesmek, kırmak”tır. Bu deyim “nefes ve yaşama yeteneğinin bedenden ayrılması” anlamında “sesini kaybetmek, ölmek” anlamına gelir. Ayrıca, “uzur-” fiili tek başına “ölmek” anlamını mecazi olarak ifade eder.
Eski dilde soba ne demek?
Soba kelimesinin etimolojik kökeni, eskiden kullanılan aletlere dayanmaktadır: Macarcada “şömine, duvara gömülü soba” anlamına gelen szoba kelimesi, Türkçede fırına dönüşmüştür.
Ayıp Türkçe mi?
Arapça ˁayb عيب kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “hata, yanılgı” anlamına gelir. Bu kelime, fal ölçüsünde Arapça ˁāba عاب “hatalıydı, hata yaptı” fiilinin mastarıdır.
Mecbur Türkçe bir kelime mi?
mecbur – Nişanyan Sözlüğü. Macbūr مجبور, Arapça CBR kökünden gelir “1. kaynaşmış (kemikler), 2. zorla yapıştırılmış veya bir araya getirilmiş, zorla”.
Nezih Türkçe mi?
Nezih, Arapça kökenli bir isim olup bu özelliklere sahip kişiler için kullanılır.
Hiç Türkçe mi?
hiçbiri – Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça hīç veya hēç هیچ “herkes, hiçbiri” kelimesinden türetilmiştir.
Sorun Türkçe mi?
“Problem” kelimesi Türkçe’den gelir ve “ask” fiilinin köküne -Xn eki eklenerek türetilir. Fransızcadan Türkçe’ye gelen problema kelimesinin kökeni Yunanca problema kelimesidir.
Yanliş mi yalniş mi?
Özellikle “yanlış” kelimesinin yazımı çoğu kişi tarafından yanlış olarak bilinir. İnsanlar çok meraklıdır ve “yanlış” kelimesinin doğru yazımı hakkında araştırma yaparlar. TDK’ya göre “yanlış” kelimesinin doğru yazımı “yanlış”tır. TDK tüm kelimelerin doğru yazımı belirler.
Zaar ne demek?
Zaar kelimesinin anlamı elbette veya şüphesizdir. Günümüzde en sık kullanılan kelimeler şüphesiz ve tabii ki’dir. Bu nedenle, bugün zaar kelimesi yerine “elbette” ve “şüphesiz” zarfları kullanılmaktadır.
Aparmak hangi yöreye ait?
Aparmak “alıp götürmek” Kars’tan derlenen, ayrılık konusunu işleyen aşağıdaki ninnide, bugün yazı dilinde genellikle “teslim etmek” anlamında kullanılan almak fiili yerine aparmak (< al-(ı)p *bar- TETTL I, 186; KBS I, 73) fiili kullanılmıştır.
Zere kelimesi hangi yöreye ait?
2. Yalım, Galiba anlamında kullanılır. Gençler arasında daha az kullanılsa da yaşlılar için vazgeçilmez kelimelerden biridir. 3. Zere “Boşuna, boşuna” anlamında kullanılsa da Balıkesir’de “Demek öyle ha!” anlamında kullanılır.
Bekar kelimesi nereden gelir?
Bachelor kelimesi Arapça kökenli “bikir” kelimesinden gelir ve “evlenmemiş kişi” anlamına gelir. Tahrir kitaplarında, bachelor kelimesi yerine mücerred kelimesi kullanılmıştır.