İçeriğe geç

Ifade Ve Sorguda Yasak Usuller Nelerdir

Ifade ve sorgu nedir?

Tanıklık: Bu, şüphelinin polis memurları veya savcı tarafından soruşturulan suç hakkında sorgulanması anlamına gelir. Sorgulama: Bu, şüphelinin veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu olan suç hakkında hakim veya mahkeme tarafından sorgulanması anlamına gelir.

Ifade ve sorgu nedir?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre “tanıklık” şüphelinin kolluk kuvvetleri veya savcı tarafından soruşturma altındaki suç hakkında sorgulanması anlamına gelir. “Sorgulama” şüphelinin veya sanığın soruşturma veya kovuşturma konusu olan suç hakkında hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi anlamına gelir.

Ifade verirsek sicile işler mi?

Eğer ifade vermek için polis karakoluna veya savcılığa çağrıldıysanız, bu durum veya verdiğiniz ifade hiçbir şekilde sabıka kaydınıza işlenmeyecektir. Sadece tanık olarak gelmemeniz durumunda hakkınızda tutuklama emri çıkarılırsa, bu tutuklama emri polisin GBT (Genel Bilgi Arama) sistemine işlenecektir.

Ifade ile ceza verilir mi?

İfade almanın amacı, her ceza davasında olduğu gibi gerçeği ortaya çıkarmaktır. Ancak ifade şüpheliye yönelik olduğundan, bir tür savunma aracı olarak da işlev görür. Bu nedenle, ifade almanın hukuka aykırı olması, savunma hakkının doğrudan kısıtlanması riskini taşır.

Kimler sorgu yapabilir?

Şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda sorgulama mahkemede hakim tarafından yapılır.

Polis telefonla ifadeye çağırır mı?

Polis telefonla ifade isteyecek mi? Uygulamada, polis ve jandarma söz konusu kişinin kapısına gelip, çağrı listesiyle arayarak veya gerçekten arayarak, hatta telefonla arayarak polis karakoluna veya jandarma karakoluna çağırabilir. Bu basit bir yöntemdir.

18 yaşından küçüklerin ifadesini kim alır?

Türk Ceza Kanunu’nun 102/2 ve 103. maddeleri kapsamında suç mağduru çocukların soruşturma aşamasındaki ifadeleri, kendilerine hizmet veren merkezlerde (Çocuk İzleme Merkezi) savcılık gözetiminde bilirkişiler tarafından alınmaktadır.

Sorguya avukat girebilir mi?

CMK 149/3. maddesine göre; “Avukatın şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade verme veya sorguda bulunma ve hukuki yardımda bulunma hakkı, soruşturma ve kovuşturma evresinde hiçbir aşamada engellenemez veya kısıtlanamaz.”

Ifade vermek polis olmaya engel mi?

Tanık ifadesi, bir kişiden bir suç hakkında bilgi toplamak ve duymaktır. Bu bağlamda, ifade vermek kendi başına polis işine engel teşkil etmez.

Polise verilen ifade geri çekilebilir mi?

Polise verilen ifade geçerli midir? Polise verilen ifade geçerlidir. Ancak aşağıda belirttiğimiz gibi avukat olmadan verilen ifade geri alınabilir. Yine kişiye yönelik kötü muamele, baskı – tehdit vb. durumlarında bu ifade tekrar geri alınabilir.

Savcılık neden fotoğraf ister?

Teşhis, şüphelinin veya sanığın mağdura veya tanığa gösterilerek kim olduğunun veya suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.

Sanık suçu kabul etmezse ne olur?

Masumiyet karinesi ayrıca sanığın soruşturma ve kovuşturma sürecinde dezavantajlı duruma düşmemesini sağlar. Yargılama sırasında masum olduğu varsayılan şüpheli veya sanığın suçluluğu açık ve kesin bir şekilde kanıtlanmazsa, “şüphenin yararı ilkesi” uyarınca beraat kararı verilmelidir.

Celiskili ifade verirse ne olur?

Aynısı mağdurlar, davacılar ve katılımcılar için de geçerlidir. Ancak, davalının beyanında bir çelişki varsa, çelişkiyi çözmeye gerek yoktur. Bunun nedeni, davalının “çelişkili ifadelerde bulunma hakkına” sahip olmasıdır, ancak mahkeme karar verirken bu çelişkiyi davalıya karşı yorumlayacaktır.

Sanık suçu kabul ederse ne olur?

Sanık, ceza muhakemesi sırasında bir itirafta bulunursa, yani;

Sorgu ne demek hukuk?

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde ifade alma, şüphelinin, soruşturma konusu suçla ilgili olarak kolluk kuvvetleri veya savcı tarafından dinlenmesi olarak tanımlanmış; aynı maddede ise sorgu, şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi olarak tanımlanmıştır.

Ifadeye gittikten sonra ne olur?

Savcı, ifadeden sonra genellikle kişiyi tutuklama veya adli kontrol için sulh ceza hakimine sevk eder. Sulh ceza hakimi, şüphelinin duruşma sırasında tutuklanıp tutuklanmayacağına veya serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verir. Bu sorgulamanın tek konusu, kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı sorusudur.

Karakolda verdiğim ifademi nasıl görebilirim?

Savcılar veya polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri sorgulayamaz. Bu aşamada gerçekleştirilen bilgi edinme süreci ifadedir. Soruşturma yalnızca mahkeme tarafından yürütülebilir.

Ifade verdikten sonra dosya ne olur?

Savcıya ifade verildikten sonra ne olur? İfade tamamlandıktan sonra savcı dosyayı değerlendirir ve suçla ilgili yeterli delil olup olmadığını kontrol eder. Yeterli delil varsa savcı şikayette bulunmaya karar verir ve iddianame düzenler. İddianame mahkemeye sunulur ve mahkeme tarafından kabul edilirse yargılama başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir